Skip to content

Víz világnapja 2018. március

„Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.”(Saint-Exupéry)

Ebből az idézetből az utolsó mondatot emelném ki: maga az élet vagy! Az, hogy ez mennyire igaz, több példa is mutatja. Néhány ezek közül: testünk is úgy épül fel (több mint 70%-a víz), hogy amikor kevesebb folyadékot viszünk be, jelezni fog: szomjúsággal. A virág is, ha nem öntözzük, mutatni fogja hervadozó leveleivel, hogy tegyük meg. A halacskánkat, ha kivesszük a vízből, bizony nem tud életben maradni. Földünket sem véletlenül hívják kék bolygónak: két harmad részét víz borítja.

Amit megfigyelhetünk hétköznapi életünkből az, ahogyan teljesen természetesnek vesszük: víz van! Ha akarjuk, megnyitjuk a csapot és folyik a hideg vagy meleg iható víz, ha főzni akarunk, tisztálkodni, öntözni stb. akkor is KELL és VAN! Amikor előre bejelentik, hogy valami miatt elzárják, sietősen, aki csak teheti előre gyűjti, hiszen a víz, kell.

Akkor, ha mindez ennyire magától értetődő, miért kell minden évben március 22-én víz világnapját tartanunk?

Azért, hogy felhívjuk a figyelmet egy nagyon fontos dologra:

Talán fel sem tűnik, milyen szerencsések vagyunk. Esetleg amikor nélkülöznünk kell  hosszabb-rövidebb időre a vizet, akkor esünk egy kicsit kétségbe, de akkor is tudjuk, hogy hamarosan megoldódik. Vannak viszont Földünkön olyan helyek, ahol már nincs elegendő víz, ami van, az sem iható. Ott már nem olyan természetes a jelenléte, mint nálunk. Bizony gyakran pazaroljuk, nem vigyázunk környezetünkre, ezáltal szennyezve vizeinket. Sajnos komoly következményekkel járhat, ha rövidesen nem változtatunk ezen a magatartáson. Azért, hogy szerencsések is maradjunk, nekünk kell tennünk és nem majd, hanem most. Jelenünk és az eljövendő nemzedékek sorsa többek között azon is múlik, hogy miképp gazdálkodunk a Földön meglévő vízkészleteinkkel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk azokat.

Igen, kell egy nap, amikor megállunk egy pillanatra és elgondolkodunk: Mi egy személyben kicsi emberek ezen az óriás bolygón: MIT TEHETÜNK?!

Dr. Ternyák Csaba egri érsek felhívására, mely az Isten által teremtett világ védelmét szeretné előmozdítani, iskolánk éves munkaterve teremtésvédelmi célokat és feladatokat is tartalmaz. A teremtésvédelmi napok keretén belül választottuk ezt a jeles napot, amikor kiemelten foglalkozhattunk globális problémákkal. A gyerekekkel március 22-én egységesen kék ruhába bújtunk és egy reggeli közös ráhangolódás után, mindenki az adott tanítási órába szőve gyarapíthatta tudását ezen a téren. Leginkább rajzok, festmények és újrahasznosítással készült állatfigurák készültek, de voltak, akik verseltek vagy éppen plüss figurákat hoztak magukkal. Az alsósak remek akváriumokat alkottak az iskola folyosóira. Reméljük mindenkinek sikerült egy kicsit átérezni és elgondolkodni a környezettudatosság fontosságán.

Palócz- Keresztesi Anikó

[srizonfbalbum id=46]

Back To Top