skip to Main Content

Valahol Budapesten 2017.okt.24.

A Petőfi Irodalmi Múzeum Pályázatot írt ki Arany János születésének 200.évfordulójára.  Iskolánk is benyújtotta a pályázatot, amelyet sikeresen megnyert és ennek keretében utazhatott 35 diák és 3 pedagógus Budapestre.

Reggel fél 8-kor indultunk, s 10 órakor már a múzeum közvetlen idegenvezetője fogadott minket. A tárlatvezetés – és maga a kiállítás is – interkatív volt, be kívánta vonni az ismeretterjesztésbe a diákokat is. Az Arany munkásságát bemutató termekben különböző játékos, kreativitást igénylő feladatok voltak, amelyeket tanulóink 5-6 fős csoportokban oldottak. Külön népszerűségnek örvendett az az emelő, illetve szorító kar, amivel Toldi erőpróbáit lehetett szimulálni: az erőkifejtéssel egyidőben megjelent a monitoron egy vendégoldal vagy épp egy eldobásra váró farkas.

A kiállítás megtekintése után a múzeum melletti Károli Étteremben ebédeltünk, majd gyalogosan elindultunk a Vigadó irányába. Utunk a Váci utcán át vezetett, ahol a vonzó kínálat és a fennmaradó idő okán egyórás szabadprogramot engedtünk meg magunknak.

A Vigadó épülete kívül is, de belül talán még inkább impozáns és magával ragadó volt. Végig az volt az élményem, hogy most egy olyan helyen vagyunk, ahol a régi, nagy történelmi személyek hozzánk hasonlóan koptatták a lépcsőket, csodálták a kilátást, ültek a színházteremben stb. Ezen érzésem csak fokozódott, amikor a díszterembe érkeztünk, ahol a magyar országgyűlés alsótáblája ülésezett 1848-ban, ahol Kossuth elmondta a nevezetes fegyvermegajánlási beszédét. Fél 5 után indultunk haza, s este 7-re meg is érkeztünk.

Összességében elmondható, hogy egy kellemes és tanulságos napot tölthettünk el a fővárosban, mind az időjárás, mind a közlekedés mint külső körülmények kedveztek nekünk. Közvetett köszönet illeti a Petőfi Irodalmi Múzeumot, amely megszervezte és támogatta a programjainkat, közvetlen köszönet pedig a kísérő tanárokat (Víghné Olasz Anikó, Kátainé Oláh Hajnalka, Cseh Dániel) a felelősségteljes feladat elvállalásáért és a tanulókat a helyszínekhez méltó viselkedésért, érdeklődésért.

 

Cseh Dániel

[srizonfbalbum id=15]

Back To Top