Skip to content

LOVAGI LOGIKAI TORNA 2019.04.26.

A jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium középkori hangulatba burkolózó matematikai tájékozódási csapatversenyén ebben az évben 13 csapatunk vett részt.

Ezen a nem szokványos versenyen iskolánk a következő kategóriákban indított 3 fős csapatokat:

I. kategória – „Apródok”: 3. és 4. évfolyam

II. kategória – „Fegyverhordozók”: 5. és 6. évfolyam

III. kategória – „Várkatonák”: 7. és 8. évfolyam.

 

Pénteken ebéd után indult 13 csapatunk a megmérettetés helyszínére. Megérkezésünkkor középkori ruhába öltözött hölgyek és lovagok köszöntöttek bennünket. A regisztráció után egy teremben, letehettük kabátunkat, és megkaptuk úti csomagunkat: ásványvizet, hamuban sült pogácsát, menlevelet, térképet, íróeszközt, jegyzetfüzetet.

 

A megnyitó előtt a Kápolnában kivetítőről nézhettük-olvashattuk a lovagi kor történetét középkori zenei aláfestéssel. Majd megszólalt a harsona, és bevonult a királyi pár. A királynő megnyitotta a lovagi tornát, jó munkát kívánva útnak indította a csapatokat.

 

Ettől kezdve a folyosókon és az udvaron hármas csoportokban heves megbeszélést folytató, füzetben jegyzetelő, számoló, térképet böngésző, vagy ide-oda cikázó gyerekeket lehetett látni. Mindenki sietett, hiszen meghatározott idő alatt kellett a feladatokkal végezni. A két és fél óra alatt különböző nehézségű feladatok várták a tanulókat. Az adott állomáson kapott eredmény mondta meg a következő állomás helyét. A folyosókon barangolva találkozhatunk királlyal, udvarhölgyekkel, ceremóniamesterrel, udvari bolonddal, szerzetessel, sakkmesterekkel, s még hóhérral is. Idén először a gyerekek lovaskocsikázásban is részt vehettek.

Az eredményhirdetésre várva közös fényképet készítettünk a királyi udvarral, majd a Színházteremben ismét harsonák jelezték a királyi pár érkezését. A díjazottak az oklevelet és az ajándékokat a királynőtől vehették át, aki az első helyezetteket elismerésül lovaggá ütötte.

 

Sajnos lovagjaink idén sem lettek, mégsem érzünk csalódást, hiszen jó eredményeket értünk el. Helyezettjeink is lettek: apródjaink közül a negyedikes „Vagányok” második, fegyverhordozók közül az ötödikes „Misztikus Matekosok” ötödik helyezést értek el.

 

Élményekkel gazdagodva, bár kissé fáradtan indultunk haza.

[pdf-embedder url=”https://www.szgyki.hu/wp-content/uploads/2019/05/lvgtrnered19.pdf”]

[srizonfbalbum id=113]

Back To Top