Skip to content

Határtalanul 2018

HAT-17-1-HATÁRTALANUL! program Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek

A só nyomában, Erdélyben

Pályázatunk célja Székelyföld kulturális és természetföldrajzi értékeinek bemutatása a személyes élmények által diákjainknak. A magyar történelmi események helyszíneinek felkeresésével a tanulók magyarságtudatának erősítése. A helybeli szokások és hagyományok bemutatása, baráti kapcsolatok kialakítása.

Fehéregyházára látogattunk ahol felkerestük a segesvári csata emlékművét, Petőfi szobránál koszorúztunk. Verseit szavalva rendhagyó irodalom órát tartottunk.

Utunk során meglátogattunk egy székelyföldi iskolát. Majd Farkaslakára utaztunk a világhírű magyar író Tamási Áron születési helyére. Felkerestük az emlékhelyet és elhelyeztük a kegyelet koszorúit. Kiselőadással felelevenítettük az író munkásságát, különös tekintettel az Ábel trilógiára.

Következő nap Parajdra utaztunk. A sóbányát látogattuk meg, ahol tanáraink előadásában megismerkedhettünk a só kialakulásának geológiai körülményeivel. A Só-szorosban különböző sóformációkat tekintettünk meg, sós forrásokat kóstoltunk, ill. kipróbáltuk a népi sós iszapfürdőt. Szováta, Medve tó:66000 tonnára becsült oldott sómennyiség van benne. Kiselőadást hallgattunk meg a só asztmatikus és reumatikus betegségek gyógyításában betöltött szerepéről.

[srizonfbalbum id=60]

Back To Top