Skip to content

Felújítás

ELKEZDŐDÖTT A SZENT GYÖRGY KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA

RÁKÓCZI ÚTI 1. SZÁM ALATTI SZÉKHELY ÉPÜLETÉNEK FELÚJÍTÁSA

 

Az Egri Főegyházmegye 2017. április végén a Községi Önkormányzat közreműködésével pályázatot nyújtott be a Szent György Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola székhely épületének felújítására és fejlesztésére. A Főegyházmegye és az önkormányzat folyamatosan keresi a felújítást, fejlesztést támogató pályázati lehetőségeket, ennek eredményeként az EFOP-4.1.5-16-2017-00144 azonosító számú, „Szent György Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola fejlesztése Jászalsószentgyörgyön” című pályázata 208.731.009.- Ft összegű támogatásban részesült. A támogatási összegből 156 millió forintot építési kivitelezésre, 28 millió forint eszközbeszerzésre sikerült nyerni.

 

A projekt műszaki-szakmai tartalmának főbb elemei az alábbiak:

 

Építési munkálatok:

 1. Az alábbi szaktantermek kerülnek kialakításra:

– 20 fős természettudományos szaktanterem kialakítása szertárral: vegyifülke és energiablokkok víz-lefolyó bekötésekkel, kiegyenlített szellőzés kialakításával;

– 20 fős informatikai és nyelvi labor kialakítása;

– 24 fős művészeti szaktanterem kialakítása

 1. Meglévő földszinti és emeleti mosdók felújítása, korszerűsítése történik, mindkét szinten akadálymentes mosdó kialakításával, épületgépészeti és épületvillamossági felújítással.
 2. Tetőszerkezet felújítása emeletes épületrésznél: meglévő problémák (beázás, túlmelegedés) megszüntetése új 22 cm vastagságban beépítésre kerülő hőszigetelés, illetve tetőfedés (524,16 m2) kialakításával.
 3. A tetőszerkezet udvari felületén 50 db napelem elhelyezése történik.
 4. Belső burkolatok cseréje régi épületrészben: 619 m2 területen a meglévő padlószerkezet cseréje vízszigeteléssel és hőszigetelés kialakításával, illetve az érintkező főfalakban kémiai gát beinjektálásával (418,40 fm) kerül kialakításával. A közlekedők csúszásmentes, szilárd és könnyen tisztán tartható burkolattal, burkolati vezetősávval kerülnek kialakításra.
 5. Belső burkolatok cseréje emeletes épületrészben 899 m2 területen: földszinten és emeleten, valamint a tetőtéri szaktanteremben. A közlekedők csúszásmentes, szilárd és könnyen tisztán tartható burkolattal, burkolati vezetősávval kerülnek kialakításra.
 6. Összekötő folyosó lapostető hőszigetelése kerül kialakításra (17,05 m2)
 7. Belső ajtók cseréje földszinten és emeleten. A tetőtéri belső ajtók felületképzése kerül felújításra.
 8. Belső felületképzés, festés az egész épületre kiterjedően megvalósul, mosható lábazattal.
 9. Az épület központi radiátoros fűtése a szekunder csőhálózat kivételével.
 10. Új hőközpont kialakítás
 11. Az épületben elosztó berendezések elavultak (az elosztókban nincsenek érintésvédelmi relék, nincs kiépítve túlfeszültség védelem), cseréjük az érvényben lévő szabványoknak megfelelően történik.
 12. Az épületben biztonsági és irányfény világítás kialakítása.
 13. Az épületben a szintek közti átjárhatóságot a korábban beépített korlátlift biztosítja. A kültéri megközelítéshez kialakított rámpa nem megfelelő kialakítású, ezért ennek átalakítása szükséges az érvényes előírások szerint. A földszinten és emeleten átépítésre kerülő vizesblokkokban akadálymentes mosdó kerül kialakításra.
 14. Szaktantermek és épületegységenként 1-1 db általános tanterem indukciós hurokkal történő felszerelése történik. Az épület infokommunikációs akadálymentesítése megvalósul.

 

Az építési-kivitelezési munkák közbeszerzési eljárása 2020. II. negyedévében zajlott le, amelynek eredményeként 2020. augusztus 4-én megkötésre került a vállalkozási szerződés a kivitelezővel.

 

Eszközbeszerzés:

 • oktatási eszközök: tanulóasztalok, tanulószékek, tanári asztalok, tanári székek, rajzasztalok, nyelvi labor asztalok, székek, fali táblák
 • természettudományi terembe eszközök: mikroszkópok, átadó vegyi fülke, laborcsomag, elektromosság és mágnesesség gyakorló készlet, távirányítású gépek stb…
 • IKT eszközök: digitális táblák, laptopok, nyelvi labor

 

Az eszközbeszerzés közbeszerzési eljárását 2020. IV. negyedévben fogja lefolytatni a projektgazda Főegyházmegye, az építési kivitelezés befejezésére 14 hónap áll a kivitelező rendelkezésére, így 2021 szeptemberétől egy teljes körűen korszerűsített, felújított, új eszközállománnyal ellátott iskola fogja várni a tanulókat.

 

A felújítási munkák nagyságrendje bőven meghaladja a nyári szünetek idejét, ezért azok a tanév során is folyamatosak lesznek. Ezért a 3. évfolyam a Fő úti telephelyen a Civil Szervezetek Házában (volt iskolaépület) lesz a 2020-2021. tanévben. A Rákóczi úti épület szakaszosan kerül felújításra: tehát egy-egy rész kerül lezárásra az oktatás elől és kerül átadásra munkaterületre.

Mint egy otthoni felújításkor, festéskor természetesen az iskolában is fokozott odafigyelést, szervezést, türelmet, munkát fog igényelni az elkövetkező tanév mindennapi iskolai élete. Mindannyiunk közreműködésével vágunk neki a tanévnek, hogy mindannyian örülhessünk a felújítás eredményének!

 

Jászalsószentgyörgy, 2020. augusztus 10.

 

 

Tarnai Mihály                                                                        Szarvák Imre

igazgató                                                                              polgármester

Back To Top