skip to Main Content

A költészet napján 2018. április 11.

Immár 54 éve ünnepeljük József Attila születésnapján a költészet napját. Iskolánk kezdettől fogva bekapcsolódott a költészet napi méltó megünneplésbe versmondó versenyek rendezésével. A költészet tisztelete, a versek szeretete ma is él és virul a mai kisdiákok szívében is. Sőt! Ez olyannyira igaz, hogy az idén összesen 72 tanuló jelentkezett versmondóként az alsó tagozatos osztályokból és nagy örömünkre néhányan az ötödik osztályból is. Ezzel nagy feladat elé állították a zsűrit, melynek tagjai Szmetena Gézáné, Péntek Györgyné és Lukácsi László pedagógusok voltak.
A műsor vezetője Jászai—Deák Lili nyolcadik osztályos tanuló volt, aki köszöntőjében a versmondás szépségét, léleknemesítő szerepét emelte ki: „Van egy pillanat, amikor a vers egyszerre csak élni kezd. Bekúszik a szívbe, a lélekbe, hogy aztán ott leljen otthonra. Minden embernek van legalább egy „saját” verse a világon. Ami csak neki szól, ami elmondja a világ összes titkát. Ami gyógyír, ha valami fáj. Ami még több mosolyt hoz az életbe. Ami beszél helyettünk akkor is, ha mi kifogytunk az egyszerű szavakból. A költészet egy csoda. Egy olyan csoda, ami soha nem tud életre kelni, létezni és valóban csodát tenni, csak akkor, ha valóban olyan szívben születik meg, mint a tiétek.”
És a csoda ezen a szép tavaszi délutánon a Faluházban megtörtént, mert gyönyörűséges versmondásoknak tapsolhatott a közönség. Az első és a második osztályosok bátran és bájosan adták elő a választott verseket. A 3-4-5. osztályosok már komolyabb versekkel is megpróbálkoztak, hiszen ők már gyakorlottabb versmondóknak számítanak. A témaválasztásról el lehet mondani, hogy a nagy többségnél a versek illettek a versmondók egyéniségéhez. Nagyon népszerűek körükben az állatos versek és a humoros versek, ami életkori sajátosságukkal magyarázható.
A zsűri az értékelésnél felhívta a versenyzők figyelmét néhány olyan észrevételre, ami a jövőben segítheti a tanulók felkészülését a versenyre.
Többször is megállapítottuk, hogy „jól hangsúlyoz, de nagyon halk” a versmondás. Ezen a jobb artikulációval, a nyitottabb szájmozgással lehet javítani. A másik dolog, ami feltűnt, hogy néhányan „elsietik” a verset, ami persze az izgulásnak tudható be.
Értékelésünknél az volt a fő szempontunk, hogy ki milyen átéléssel tudta előadni a verset, tudott-e a költő gondolataival, a költő szándékával azonosulni és meg tudta-e teremteni a kapcsolatot a közönséggel.
Nagyon örültünk, amikor azt láthattuk, hallhattuk, hogy a bemutatott vers megtalálta előadóját, illetve a versmondó talált magának egy olyan verset, amivel örömet szerzett a közönségnek és persze saját magának is. Legyen ez így jövőre is!
A fentebb említett szempontok alapján a helyezettek, díjazottak könyvjutalmat és oklevelet vehettek át.

1. osztály: I. Bagi László
II. Tóth Regina
III. Handzsúr Dóra Kata
Különdíjat kapott: Peták Erik, Kalmár Zsófia, Tarnai Mátyás

2. osztály: I. Erdei Máté Levente
II. Nagy Jázmin
III. Peták József Kevin

3. osztály: I. Csabai Ádám
II. Nagy Kornélia
III. Kalmár Alexandra
Különdíjat kapott: Guba Gréta

4. osztály: I. Pesti Gréta
II. Balázs Mirjam Amanda
III. Kobela Kitti
Különdíjat kapott: Szivák Attila, Keskeny Szilárd

5. osztály: I. Táboros Laura Gerda
II. Albert László
III. Juhász Lídia Boglárka
Nemcsak a díjazottaknak jár a gratuláció, hanem minden versmondónak, akik széppé és igazi ünneppé varázsolták a költészet napját. Köszönet a gyerekek felkészítéséért a tanító néniknek és a szülőknek! Külön köszönet jár a színvonalas rendezésért!

Lukácsi László
ny. tanár

[srizonfbalbum id=48]

bty
Back To Top