Skip to content

Vízkereszt 2020

A legrégibb Krisztusünnep. Először Alexandriai Clemens említi, a III. században az epifánia-ünnepet. Epifánia görög eredetű szó jelentése: jelenés.

Ez a házszentelések időszaka. A házak ajtajai előtti éneklés után, a megszentelt krétával a

C + M + B betűket írják fel, ez a háromkirályok nevének rövidítésére utal (Caspar, Melchior és Baltasar). Másfelől azonban ez a latin áldás rövidítése is:

Christus Mansionem Benedicat (Krisztus áldja meg ezt a házat)

A házszentelés szertartása során a pap az újonnan megáldott szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat; a szentelmény révén nemcsak az épületeket, hanem a benne lakókat, dolgozókat is megáldja.

Így történt ez Jászalsószentgyörgyön is. Január 6-án vízkereszt napján a templomban Tamás atya megáldotta a sót és a vizet, az élethez szükséges alapanyagokat. Majd az újonnan megáldott szenteltvízzel meghintette a jelenlévőket és kérte rájuk és családjukra Isten gondviselését.

Január 10-én pedig az iskola aulájában összegyűltünk és közösen hallgattuk Tamás atyától a házszentelés szertartását, amint a háziáldás szövegét mondja. Végül közösen imádkoztunk atyával.  Mindkét iskolaépületet és a benne található minden termet és iroda helyiségeit megszentelve indultunk el az új évben.

Az bejárati ajtónál megkezdve, minden terem ajtajára felkerült a jel:

2 0 + C + M + B + 20

 

Markó Judit hittanár

[srizonfbalbum id=153]

dav
Back To Top