Skip to content

SZEMBEN A MEGFÉLEMLÍTÉSSEL

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet az iskolai bántalmazás megelőzésére, és azok következményeire.

Iskolai bántalmazásról akkor beszélünk, ha fiatalok kinéznek maguk közül valakit, akit rendszeresen és módszeresen zaklatnak, megalázó helyzetekbe hoznak, vagy fizikailag bántalmaznak másokat. A bántalmazások formája lehet szóbeli, érzelmi, fizikai, szexuális, vagy internetes. Tapasztalat, hogy bizonyos helyzetekben a fiatalok nem mérik fel megfelelően cselekedeteik súlyát, nem foglalkoznak a következményekkel, és nem érzik, hogy hol a határ a diákcsíny és a jogsértés között.

A különböző jellegű cselekedetekkel akár bűncselekmények is megvalósulhatnak, ilyen a zaklatás, zsarolás, testi sértés, vagy egyéb vagyon elleni bűncselekmények. Nagyon fontos, hogy a diákok is tisztában legyenek tettük súlyával, hiszen egy-egy ilyen eset akár már hosszabb távon is befolyásolhatja valakinek az életét, legyen az elkövető, vagy áldozat.Lányok esetében inkább a lelki kínzás különböző formái fordulnak elő, gyakoriak a kiközösítések, a kapcsolatok felszámolása, valamint a barátok elcsábítása. A fiúk inkább a fizikai teljesítményüket, erejüket, vagy tárgyi tudásukat vetik be, így igyekeznek megalázni a másikat.

A bántalmazások következményeként hosszú távon depresszió, szorongásos betegségek, valamint iskolai tanulási nehézségek jelentkezhetnek.  Ha viszont már megtörtént a baj, nagyon fontos, hogy a szülők türelemmel hallgassák meg gyermekük panaszait, vegyék azt komolyan, és ne hibáztassák a gyereket a történtekért. Beszélgessenek velük többször, erősítsék önbizalmukat, dicsérjék gyakran, érdeklődjenek folyamatosan iskolai dolgairól. Tartsák folyamatosan a kapcsolatot a tanárokkal. A veszélyhelyzetek elkerülése érdekében fontos hangsúlyozni a szabadidő hasznos eltöltésének szerepét is.A sikeres együttműködés elengedhetetlen feltétele a szülő – gyermek jó kapcsolata.

Amennyiben ennek ellenére a gyermek mégis iskolai erőszak elszenvedője, vagy tudomása van arról, hogy bármelyik társát ilyen támadások érik, mindenképp jelzéssel kell élni az oktatási intézmény munkatársa, vagy az iskolarendőr felé.

(police.hu)

Back To Top