Skip to content

Iskolánk névadójára, Szent Imre hercegre emlékeztünk neve napján. 2021. november 5.

Szent Imre herceg a magyarság, elsősorban a magyar fiatalok példaképe, akinek tiszta, erkölcsös magatartása, fegyelmezett élete minta ifjúságunk számára.
Szent Istvánnak, a magyarok első királyának és feleségének, Boldog Gizellának a gyermeke volt. Székesfehérvárott látta meg a napvilágot, születési ideje 1000 és 1007 közé tehető. Imre herceg életéről kevés adat maradt fenn, ezeket is csak krónikákból és legendákból ismerhetjük. A jövendő trónörökös nevelésére nagy gondot fordítottak szülei, tanítója Gellért püspök lett. Hét éven keresztül oktatta a herceget latinra, elvégeztette vele a kor legmagasabb iskolai fokozatait; a tudományok mellett a vallásba, valamint a papi élet rejtelmeibe is beavatta. 1031-ben István király fia megkoronáztatására készült, hogy élete munkáját, keresztény szemléletét továbbvigye. Valószínűleg erre az ünnepi alkalomra készült Gizella királyné irányításával az a miseruha, amelyet később átalakítva 900 esztendőn keresztül koronázási palástként használtak uralkodóink. A készülődés közepette kapták meg a szomorú hír, hogy Imre herceget vadászat közben egy feldühödött vadkan halálra sebezte. 1031. szeptember 2-án belehalt sérüléseibe.
VII. Gergely pápa Szent László király uralkodása idején, 1083. november 4-én István királlyal és Gellért püspökkel együtt avatta szentté Imre herceget. Ünnepe november 5-ére került.


Album neve: Iskolánk névadójára, Szent Imre hercegre emlékeztünk neve napján.. (9 fotó)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Back To Top