Skip to content

Határtalanul kirándulás 2022

A Határtalanul program keretében 2022. 06.20-22-ig 4 napos erdélyi kiránduláson vett részt iskolánk 24 tanulója, 3 kísérő pedagógussal.
A gyerekek beszámolói és a fényképek meséljenek a tartalmasan eltelt szünetkezdő napokról!

A határtalanul kirándulási élményeink (1.nap)

Korán reggel a jászalsószentgyörgyi Aroma pékség előtt találkoztunk, innen indultunk Erdélybe.

       Az úton sokat beszélgettünk, bohóckodtunk, röhögtünk, aminek Szilágyi tanár bácsi nem mindig örült. Végül megérkeztünk a határhoz, ahol várni kellett. Feljött a buszra egy határellenőr elkérni a személyinket, és volt neki egy pisztolya, amit meglepőnek, de egyben ijesztőnek találtunk. Aztán továbbmentünk Erdélybe, ahol már néztük az utat. Nagyon szép volt a táj. Megérkeztünk Erdély kapujához (a Király-hágóhoz), ahol fényképezgettünk, fagyiztunk és nézelődtünk. Elindultunk Bánffyhunyadra, ahol csillogó tetejű, be nem fejezett kastélyokat láttunk. Ott vettük fel az idegenvezetőnket, Vass Judit nénit. Továbbmentünk Kolozsvárra. Megtudtunk néhány dolgot, például Mátyás király születéséről, hogy nem 1840. március 23-án, hanem 1843. február 23-án született. Azután mentünk Tordára, a Tordai-hasadékhoz. Ott túráztunk és nagyon, nagyon jó volt, szuper jól éreztük magunkat. Ott volt egy kutyus is, aki kísért minket az úton, nagyon kis cuki volt. Sajna nem jártuk teljesen végig a hasadékot, mert még 2 óra hossza buszút volt előttünk a szállásig.
Végül megérkeztünk Székelyszentlélekre, ahol az étkezde volt. A vacsora nagyon finom volt. Megkóstoltuk a puliszkát is. Kicsit ízetlen volt nekünk, de finom.

A szállásunk Bogárfalván volt.

Majzik Viktória 6.a

Kólya Adél 5.a

Baranyi Barbara 5.a

❖____________________________❖

A határtalanul kirándulási élményeink (2.nap)

Reggel felkelés és a reggeli után elindultunk Parajdra, a sóbányába. Érdekes volt, mivel mindenfelé csak sót láttunk. Busszal, majd sok lépcsőn lehetett lejutni a bányába, ahol jól ki volt alakítva egy múzeum, egy templom, egy játszótér, még egy játékterem is. Itt kaptunk egy óra szabadidőt. 120 méter mélyen voltunk és nagyon hűvös volt. A sóbánya után a parajdi sószorosba mentünk. Itt különböző sófajtákkal találkoztunk. Sok lépcső és nagy hőség volt, mindenki elfáradt. Hosszú útnak bizonyult, de mindenki túlélte, senki sem sérült meg. Később, a sós Medve tónál Szovátán fotókat készítettünk, a nap végén Farkaslakán vásároltunk. Itt ellátogattunk Tamási Áron síremlékéhez is.

Tartalmas napnak sikerült. Szerencsére a házigazdánk, Marika néni visszaérkezésünkkor finom kaláccsal várt minket, de egyébként minden nap szívélyesen fogadott.

Balázs Mirjam Amanda
Törőcsik Milán Kálmán
Kólya Ákos

8.a

❖____________________________❖

A határtalanul kirándulási élményeink (3.nap)

Reggel először Szejkefürdőre buszoztunk, megnéztük a székely kapukat, amik Orbán Balázs sírjához vezettek. Őt tartják a legnagyobb székelynek. Székelyudvarhelyen iskolát is neveztek el róla. Ezután Zetelaki víztározónál egy csónakot is kipróbáltuk. A látvány csodálatos volt. Majd a Gyilkos-tavat is megnéztük, szép látvány volt. Az idegenvezetőnk sok legendát mesélt nekünk, köztük a tó kialakulásáról is. A Gyilkos-tó mellett egy vásár szépségeit is kiélvezhettük. Sok szuvenírt vettünk a család számára. A kőkapun keresztül bejutottunk a Békás-szorosba is, ahol minőségi időt töltöttünk el. Aki akart a patakban, a kövek között is mászkálhatott. A legviccesebb dolog a napban az volt, hogy lengén öltöztünk, reggel egy ideig majd megfagytunk. Az előző naphoz képest vagy 15 fokot hűlt a levegő. A szél is az ellenségünkké vált. Amikor aztán kisütött a nap, újra felmelegedett a levegő, el is felejtettük ezt a kellemetlenséget.
 

Balázs Mirjam Amanda
Törőcsik Milán Kálmán
Kólya Ákos

8.a

❖____________________________❖

A határtalanul kirándulási élményeink (4.nap)

Korán reggel felébredtünk, összepakoltunk, megreggeliztünk és nekivágtunk a hosszú hazafelé útnak. Segesvár felé menet gyönyörű hegyvonulatokat és rengeteg erdőt láttunk. Fehéregyházára érve meglátogattunk és megkoszorúztuk Petőfi Sándor egyik emlékhelyét, ahol utoljára élve látták. Segesvárra érve megtudtuk, hogy az 1400-as években betelepedtek ide a szászok. A szászok házai falakkal, a székelyek házai kerítésekkel voltak elválasztva egymástól. A szász váron tizennégy bástya volt, amelyből tizenhárom a mestereké volt, egy pedig a városházáé. A tizennégy bástyából már csak kilenc maradt. A várnak nemcsak erődjei voltak, iskola is volt, ám, hogy feljuss, 172 lépcsőfokot kellett fellépni. Ez a diáklépcső, amit mi is meglátogattunk. Ebben a városban született Drakula gróf is. A határ előtt még megálltunk Királyhágón pihenni. Miután átlétük a határon, pár óra múlva már otthon is voltunk. Nagyon jó hely, mindenkinek ajánlom.

Czakó Zalán 6.a


Album neve: Határtalanul kirándulás 2022. (122 fotó)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Back To Top