Skip to content

Madarak és fák napja a felső tagozaton 2023

Hazánkban minden év május 10-e a „Madarak és Fák Napja”. Ez a nap több mint száz éve a természet és az élővilág védelmének napja Magyarországon. A „Madarak és Fák Napja” az egész természet ünnepe, amikor mi, emberek azt ünnepeljük, hogy testvérei vagyunk minden élőlénynek a Földön.

A madár szárnyas lény, a világon mindenütt elsősorban az éghez – az isteni szférához – tartozik, ezért az égi lélek szimbóluma.

Így van ez a magyar nép műveltségében is: a kereszténység előtti időkben a táltosok, sámánok lelke is madár képében szállt a túlvilágra megtudni a jövendőt, vagy megküzdeni a rosszindulatú szellemekkel. A honfoglaló magyarok totemállata (az Árpád nemzetség állatőse) a turulmadár (valószínűleg valamely sólyomfaj) volt. Az eredetmonda szerint a nemzetség ősanyját, Emesét turul termékenyítette meg. A madárlélek szimbólum jelentése jellemző a kereszténységben is, például a Szentlélek galamb képében jelent meg Jézus feje felett, mikor megkeresztelkedett.

A fa a legősibb, az egész világon elterjedt, egyetemes növényszimbólum. A fa az örök fejlődés és megújulás, a termékenység; a kiszáradt fa az elmúlás jelképe. Vidéki mondókákban, magyar népmesékben is gyakorta találkozunk vele: égig érő fa, aranyalma fa.

Mindezeket átbeszélve értekeztünk, hogy nemcsak ezen a napon kell gondolnunk a madarakra és a fákra. Éppen ezért felhívtam a figyelmet tanulóinknál arra, hogy minden évben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülete meghatároz egy-egy fa- és madárfajtát, mi lesz az év madara és fája. Ehhez kapcsolódóan folytatódott aztán az alkotómunka.

A 2023-as év madara a barkóscinege, az év fája pedig a vénic-szil. A gyerekekkel videókon és képeken keresztül ismerkedtünk meg e két faj sajátosságaival, majd rajzokon keresztül ábrázoltuk a madarat, a fát pedig egy paravánon montázsoljuk. Az elkészült munkákat egy közös paravánra állítottuk ki.

Takács Anikó


Album neve: Névtelen album. (20 fotó)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Back To Top